Derbyminder

Derbyminder

Mejrup 09/01 2018

Jens Have

Jeg vil starte med, at takke Joakim Skovgaard Larsen for stafetten.

Jeg er født og opvokset i Alsted på øen Mors og det er der jeg har fået min jagtlige lærdom. Gennem barneårene var jeg ofte med min far når han trænede vore pointere og jeg var fast hunde trækker på vore lokale mark prøver på øen.

Jeg blev gift i 1969 med Birthe, vi flyttede i hus og jeg fik min første pointer. Jeg har haft flere pointere som ikke rigtig slog til på prøve, så de blev skiftet ud.

I 1974 købte jeg Lady hos Gordon Andersen, og med hende skete der en ændring i mit hundeliv. Jeg begyndte at komme ned til Laurits Nielsen, Kennel Mørup og der lærte jeg hvor omhyggelig Laurits var med alle dressurens faser.

I 1980 købte jeg en brun /hvid pointer Veronika. Jeg startede hende på Derby i 1982.

Hun var en meget kultiveret pointer som var nem at føre. Veronika var ude i mange slip .Vi var med på andendagen og gik om 6 plads men sluttede med at støde fugl og sluttede på 7 plads.

Det var min første Derby – hvor man siger pulsen steg et par grader.

Jeg har startet flere pointere på Derby som ikke er sluppet gennem nåleøjet.

I 2002 startede jeg Flemløses Amanda (efter Mjølners Freja 10475/95 og DKJCH DKBRCH Texas av Frygne 03031/97) på Derby.

Det blev to dage på Fyn som jeg aldrig glemmer.

Det startede lørdag hvor Amanda er ude i først 3 slip – går godt, søger marken af fra kant til kant. I 4 slip, sidst på for middagen – får hun en perfekt stand i roer, rejser Fasan og der er ro i op fløj og skud. Så vil Dommer Erling Clausen ikke se hende mere den dag. Amanda går over med 1A.

Om Søndagen er ordførende Dommer Jørgen Gordon Andersen.

Amanda starter i roer og har to gange fugl i første slip – fin start på dagen.

I matchning var Amanda site i top –

det var begyndt at regne. Jeg kunne se de andre hunde komme galt af sted med de Fasankyllinger der var i lavninger hvor vi skulle starte. I finalen, sendte jeg Amanda op af bakken og lod hende få nogle store slag højere oppe – det var en satsning, men det gav mig Derby sejren.

Amandas makker er Godthaablunds Solbritt (Ejer Bjørn Klokkerholm)

starter under bakken og kom galt af sted med flere Fasankyllinger og blev noget urolig.

Frierfjordens Randi ( Fugledes Black Britt – NJCH Jutevatnets Radar) henter jeg hos kennel Fuglede i 2011.Randi er en Pointer som er meget tidlig udviklet. Randi startede i vk 1½ år gammel.

Den 19 marts 2012 kørte Birthe og jeg til Saltbæk ved Kalundborg . Vi skulle bo i vores søns sommerhus sammen med to par gode venner. Randi skulle starte på derby ved Køge.

Tidlig næste morgen kørte vi mod Køge. Jeg var meget spændt på hvordan det ville gå. Randi havde opnået en del præmieringer i sin unge alder.

Dommer: Sv.Aage Vad

Frierfjordens Randi slippes på vintersæd, hvor den viser et stort og for det meste godt anlagt søg, med gode udslag og i god kontakt til føreren. Farten er høj. Stilen er god, med hovedet ført i niveau med ryggen, en energisk galopaktion I 2. slip er søg, fart og stil som tidligere. Randi støder parhøns og viser respekt da disse flygter.

I et kort 3. slip opnår Randi hurtigt stand, på vej frem flygter parhøns et stykke til venstre for Randi men standen holdes og på ordre avancerer den villigt og rejser præcist parhøns, der er ro i opflugt og skud.1.pr uk – fortsætter kat 1b.

I Randis 3 slip blev hun meget provokeret af makker hunden så det var en stærk situation

Det var en fin Lørdag hvor det hele fungerede. Anderledes blev det om Søndagen. Det kneb med at styre Randi.

Ordf Dommer: Erling Clausen

Randi anlægger et noget tilfældigt søg, lagt mest langs hegn, går i høj fart og en god stil, med en acceptabel hovedføring og en energisk galopaktion. Chance til parhøns to gange. Forsætter.

Zita – Randi Begge går i et stort og veldækkende søg. Randis stil skæmmes af lidt lav hovedføring. Begge fortsætter

Hele matchningen foregik i rapsmark.

Gyros – Randi Gyros anlægger et stort og noget åben søg, går på harefod og er vanskelig at koble. Randi anlægger et stort og velanlagt søg, men på grund af stilen får Randi ikke chancen for at konkurrere med de foranliggende. Randi over Gyros.

Frierfjordens Randi blev 5.v.

Randi er 7 år i dag. Randi har 11 vk placeringer og er stadig aktiv.

Derby er noget særligt og det er der vi ser med spænding om vi har avlet rigtigt og hvordan vi ligger i forhold til de andre raser,- om der er emner som vi kan bruge i fremtidens avl.

Jeg har været på de fleste derby som hundefører eller tilskuer i de sidste 40 år. Man møder om morgenen, der er mange hundeførere og tilskuere og det hele summer af spænding. Jeg glæder mig altid til at være sammen med gode hundevenner.

Strøtanker? er det tid at ændre noget ved vores derby.. Måske skal vi have præmiegrad på 1. eller 2. pr som kriterier for at starte på derby. Eller måske skal vi sætte alderen ned så de skal starte mellem 1 og 2 år som i Sverrig?.Som det er i dag er mange af vore hunde allerede afrettet og er klar til vinder kl inden de starter på derby. Jeg kunde godt tænke mig at se dem lidt mere rå om man kan sige det sådan. Nu har vi fået derby ændret til om forår og det er godt hvor vi har mange parhøns. Mit håb er at man vil benytte sig af de terræner – også om Søndagen som er godt besat med Agerhøns. Det vil give den perfekte afslutning på en flot derby.

Venlig hilsen

Jens Have

Jeg sender hermed stafetten videre til Thorbjørn Riis.